Tips & Tricks for 2019

Tips & Tricks for 2019

New Year, New Me? Finalul, respectiv începutul fiecărui an vine la pachet cu tot soiul de promisiuni legate de lucrurile pe care ne dorim să le începem, cele de care vrem să ne detașăm, liste numerotate cu noi obiective și convingerea că de data asta va fi diferit. Rezoluțiile din 2018 nu mai apasă atât de greu acum, sunt deja uitate în vecinătatea unora noi nouțe, promițătoare și ambițioase.

Poate 2019 este un punct bun de plecare pentru demitizarea rezoluțiilor specifice fiecărui început de an. Și aici nu este vorba despre a renunța la ambițiile personale, din contră, este o propunere pentru inițierea unui exercițiu retrospectiv, care să treacă în revistă toate listele uitate sau pe jumătate îndeplinite din anii trecuți și care să fie formulat cu adevărat diferit anul acesta.

Și dacă ați ajuns la acest paragraf cu o sprânceană ridicată circumspect, dați-mi voie să vă prezint și rezultatele unui studiu legat de cele mai comune rezoluții de An Nou, gradul lor de dificultate și mai ales, de abandon. Se pare că în topul absolut al celor mai comune rezoluții de An Nou se află dorința de a scădea în greutate, de a lua decizii mai bune în plan financiar, de a renunța la vicii (fie că vorbim despre țigări, alcool, sau scroll infinit pe Social Media), de a face mai mult sport, de a găsi iubirea vieții și nu în ultimul rând, de a fi persoane mai bune, mai interesante. Sună cunoscut? O să sune descurajant ce urmează să vă spun, dar am zis că 2019 va fi altfel, nu? The facts: doar 25% dintre noi rămânem conectați cu aceste rezoluții la 30 zile după întocmirea prețioaselor liste și doar 8% dintre noi reușim să le îndeplinim atunci când expiră timpul, pe 31 Decembrie. Bun, ideea pe 2019 este să nu fim acei 92%.

Yes, but how?

  1. Schimbă focusul. Nu te gândi la rezoluții care te pot copleși emoțional, de tipul – vreau să întâlnesc iubirea vieții mele. Vei pune o presiune inutilă pe umerii tăi. Schimbă, mai degrabă, cu vreau să ies la evenimente în fiecare lună. Dacă accepți să te expui la tot felul de “experimente” sociale, îți vei lărgi cercul de cunoștințe, vei câștiga prieteni noi și mai multă încredere în tine. Restul va fi bonus.
  2. Fii specific/ă. Renunță la rezoluțiile care au caracter vag, de tipul – vreau să slăbesc. Înlocuiește-le cu obiective. Specifice. Vreau să slăbesc câte un kilogram în fiecare lună. În mod organizat, atent, fără să îmi periclitez starea de sănătate. Programează-ți o vizită la nutriționist. Fă-ți abonament la sală. Trece chestiile astea pe listă.
  3. Stabilește priorități. Ia un obiectiv general – să câștig mai mult, spre exemplu – și încearcă să îl spargi în categorii mai mici și precise. Apoi vezi care este relevant pentru tine și definește-l ca fiind prioritar. Cum ți-ai propus să îți maximizezi câștigurile în  2019? Să obții o promovare la job? Să schimbi jobul? Să începi un business? Să îți păstrezi job-ul și să începi cu un side business?
  4. Checkpoints. Există mai multe motive pentru care doar 8% dintre noi reușim în toată treaba asta cu rezoluțiile pentru anul nou. Unul dintre ele cred că este legat de numărul de rezoluții, le îndesăm cu nesaț într-o listă pe care o uităm (uneori intenționat) într-un colț întunecat al camerei și al creierului nostru, suficient de departe încât să nu ne facă să ne simțim rușinați prin Mai sau Iunie, când lucrăm pe liste spontane, superficiale. Anul ăsta, după ce te asiguri că ai rezoluții specifice, tangibile și priorități setate corect, stabilește-ți și niște perioade pentru verificări intermediare. Poți să faci asta săptămânal, lunar, trimestrial. Tu hotărăști recurența.
  5. Fii perseverent/ă. Cheia succesului aici este consistența. Dacă vei lucra la rezoluțiile de anul acesta sporadic, rezultatele vor fi fie nesatisfăcătoare, fie complet inexistente. Hard work pays off. Ține aproape sfatul ăsta în 2019.

Dacă rezoluțiile anilor trecuți v-au dezamăgit într-un fel sau altul, sper să vă fie de folos propunerile de mai sus pentru exercițiul de anul acesta. În stabilirea obiectivelor din 2019 sper să vă puneți multe întrebări, întrebări simple legate de ceea ce vă doriți cu adevărat, ce anume vă aduce bucurie, ce vă întristează și cel mai important, care vă sunt sursele principale de energie. Doar din adresarea unor astfel de întrebări, veți găsi răspunsuri și veți completa liste ceva mai realiste și apropiate de natura sufletului vostru. Un ultim sfat, indiferent de circumstanțe, învățați să nu vă luați prea în serios. O vorbă din popor sună cam așa: Viața este o comedie pentru care gândesc și o tragedie pentru cei care iubesc.

Să aveți un 2019 de excepție!

0

Alatura-te conversatiei

Raspunde

*Fill in your details below or click an icon to log in

ABONARE

MY PLAYLIST

ON REPEAT RIGHT NOW