IN "Articles"
23 octombrie 2019
Skincare Essentials: Cum să-ți creezi rutina zilnică de îngrijire a tenului. Part II
Part 2: Rutina de seară
Rutina de seară este foarte importantă pentru că implică demachierea și curățarea tenul de impuritățile acumulate peste zi, dar și momentul optim al aplicării produselor anti-aging, al exfolianților și al produselor tratament.
Somnul de noapte este magie curată pentru pielea noastră, din mai multe motive. Undeva între 11 pm și miezul nopții are loc mitoza, un proces de diviziune celulară prin care pielea se reînnoiește și se repară. Pe parcursul mitozei pielea absoarbe cel mai bine produsele aplicate în rutina de seară. Prin urmare, punem ce-i mai bun. 😊
Un al motiv pentru care este indicat să aplicăm substanțele active seara este absența razelor solare și a factorilor de mediu nocivi, adică tot ce afectează potența acestor substanțe sau poate provoca iritații.
Pe lângă acestea, hidratarea corespunzătoare este esențială, pentru că, pe timpul nopții, secreția naturală de sebum (care are rol de protecție al pielii) scade considerabil. Fără această barieră protectoare, nivelul de hidratare scade, așa că este bine să ne pregătim tenul temeinic înainte de culcare.
Hidratarea de seară este la fel de importantă ca protecția solară de zi.
Iar acum, rutina!
Pasul 1: Demachiant și Cleanser Blând
Despre gentle cleansing am vorbit în articolul anterior, în care aflați mai multe despre importanța curățării blânde a tenului, lucru care se aplică și în cazul persoanelor cu ten gras și/sau acneic. Cum nu ne vindecăm de roșu în gât cu înghețată, tot așa nu scăpăm de acnee cu scrub-uri abrazive și geluri de curățare “pentru ten gras”.
Cu cât lupți mai mult împotriva sebumului, cu atât mai abundent va fi, pentru că pielea reacționează la agresiunile supuse si secretă și mai multe uleiuri de protecție.
Dacă porți make-up, primul pas va fi cel al demachierii, urmat, apoi de curățare blândă. Există o varietate foarte largă de loțiuni, balsamuri și uleiuri demachiante pe piață.
Alegerea editorului? Balsamurile și uleiurile demachiante. Asta pentru că avem nevoie de o demachiere blândă și eficientă, în același timp. Produsele de make-up rezistente la apă și/sau transfer sunt încăpățânate, iar eliminarea lor în întregime implică insistență, iar insistența duce la agresarea pielii, a genelor, a ochilor.
Balsamurile și uleiurile demachiante dizolvă delicat machiajul, pentru ca tu să îl poți îndepărta cu ușurință, cu ajutorul dischetelor demachiante sau al unui prosop din microfibră umezit.
Dacă nu suporți senzația lăsată de un balsam/ulei demachiant, poți încerca o loțiune de curățare bifazică. De asemenea, dacă ai avut o zi mai lejeră în cee ce privește machiajul, poți folosi o apă micelară blândă.
Cum alegi un produs de demachiere? După placul inimii (și al buzunarului), preferabil fără parfum și uleiuri esențiale și, dacă ai ten uscat și/sau iritabil, fără alcool denaturat.
Mai jos ai câteva produse de demachiere potrivite oricărui tip de ten. Recomandările de gentle cleansers le găsești în articolul cu rutina de dimineață.
Produse Pentru Demachiere Blândă:
Clinique – Take The Day Off Cleansing Balm
The Body Shop – Camomile Sumptuous Cleansing Butter
The Body Shop – Camomile Silky Cleansing Oil
Balea – Reinigungsöl (Amazon sau în lanțul DM Germania)
Garnier Skin Naturals – Apă Micelară Bifazică
Garnier Skin Naturals – Apă Micelară Pentru Toate Tipurile de Ten
La Roche Posay – Eau Micellaire Ultra Peaux Reactives
Bioderma SensiBio – Solution Micellaire
Pasul 2: Toner Hidratant (optional)
Citește mai multe despre acest pas în articolul anterior. Tot acolo vei găsi și recomandările de tonere hidratante.
Pasul 3: Exfoliant (dimineața sau seara)
Am vorbit despre acest pas în articolul cu rutina de dimineață. Deși nu există contraindicații în aplicarea exfolianților dimineața (atât timp cât folosești minimum SPF 30), este preferabil să păstrezi acest pas pentru rutina de seară. Astfel, le dai timp exfolianților să acționeze în profunzime, fără a fi expuși razelor solare, care intră în conflict cu substanțele active și cresc riscul iritațiilor. Cu toate acestea, dacă ai și alte substanțe active în rutină, va trebui să fii cu băgare de seamă la următoarele incompatibilități între substanțe:
AHAs/BHAs cu Retinol/Tretinoin (ambele stimulează regenerarea celulară; combinate pot produce iritație, descuamare, dry patches. Ce poți face este să alternezi serile de BHA/AHA cu cele de retinol/tretinoină.)
AHAs/BHAs cu Vitamina C (vitamina C este, la rândul ei, un acid, la fel ca AHAs și BHAs. Combinarea lor poate duce la overkill, adică dereglarea barierii naturale. Ce poți face este să aplici vitamina C dimineața și să lași exfolianții pentru seară.)
Retinol/Tretinoin cu Vitamina C (după cum spuneam, vitamina C este un acid, astfel încât combinarea celor două crește riscul de iritație suficient de mult încât să preferi să le folosești separat. Ce poți face este să aplici vitamina C dimineața și retinolul/tretinoinul seara.)
Niacinamide cu Vitamina C (așa cum unele combinații de medicamente nu funcționează, pentru că un ingredient îl anulează pe celalalt, niacinamidele, un derivat al vitaminei B3, poate anula proprietățile vitaminei C. De asemenea, pentru că vitamina C este acidică, există riscul de iritație și pentru această combinație de substanțe. Ce poți face este să aplici niacinamidele seara și să păstrezi vitamina C pentru dimineață.)
Pasul 4: Tratament Și/Sau Produs Anti-Aging
Ai demachiat, curățat, exfoliat. E timpul să adresezi problemele de ten și/sau să acționezi anti-aging. Problemele de ten sunt extrem de variate, însă cele mai comune sunt tendințele acneice, excesul de sebum și porii dilatați, punctele negre, roșeața, deshidratarea și uscaciunea pielii.
Atâtea probleme, atâtea soluții, dar, în loc să te pierzi în jungla de produse, este mai bine să înțelegi care sunt substanțele-tratament de căpătâi și cum acționează fiecare, pentru a face alegerile corecte. Mai jos vom vorbi despre câteva dintre cele mai populare alegeri, iar, după fiecare substanță, vei găsi o listă de recomandări.
Vitamina C
Vitamina C are puternice proprietăți antioxidante și un rol însemnat în sinteza colagenului, ceea ce înseamnă o piele sănătoasă, luminoasă și fermă. Utilizată pe termen lung, vitamina C poate contribui la uniformizarea tenului, adică reducerea petelor hiperpigmentare și a cicatricilor post-acneice. De asemenea, ea poate contribui la estomparea liniilor fine și a ridurilor.
Din păcate, în produsele cosmetice, vitamina C este pe cât de benefică, pe atât de instabilă, ea oxidând rapid în contact cu aer/căldură/lumină. Mai mult, derivatul cel mai eficient al vitaminei C, acidul ascorbic, s-a dovedit a fi cel mai capricios. Din fericire, tehnologia cosmetică este suficient de evoluată să ne pună la dispoziție produse care conțin acid ascorbic, dar și alți derivați eficienți și stabili. Prin urmare, când intenționezi să îți cumperi un produs cu vitamina C, caută să aibă cel puțin unul din derivații următori:
L-Ascorbic Acid (L-AA) – cel mai bun, Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP), Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) ,Ascorbyl Palmitate (AA-PAL) ,Ascorbyl Tetra-Isopalmitate (VC-IP), Ascorbyl Glucoside (AA-2G), Ascorbyl 2-Phosphate 6-Palmitate (APPS), 3-O-Ethyl Ascorbate (EAC)
Dacă nu ai mai folosit vitamina C, este indicat să începi cu o concentrație scăzută și să o crești pe măsură ce pielea se obișnuiește.
Seruri Cu Vitamina C:
Klairs – Freshly Juiced Vitamin Drop (L-AA 5%)
COSRX – Triple C Lightning Liquid (L-AA 20.5%)
The Ordinary – Vitamin C Suspension in Silicone (L-AA 30%)
Niod – Ethylated L-Ascorbic Acid 30% Network
The Ordinary – Ascorbyl Glucoside Solution (AA-2G 12%)
Paula’s Choice – C15 Super Booster
Acid Hialuronic
Acidul hialuronic este o moleculă prezentă în mod natural de corpul nostru, al cărei rol este să rețină apa în țesuturi, menținându-le hidratate și elastice. Cu toate acestea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de acid hialuronic prezent în corp scade gradual, ceea ce duce la pierderea din fermitate și suplețe. Produsele cu acid hialuronic pot compensa, într-o anumită măsură, pentru această pierdere, iar utilizarea constantă a unui produs bine formulat cu AH poate face o diferență considerabilă în aspectul tenului tău – adică o piele bine hidratată, linii fine și riduri estompate, secreție de sebum echilibrată și un aspect luminos al tenului. Ca în cazul vitaminei C, există diverși derivați ai acidului hialuronic pur, cel mai des întâlnit fiind sodium hyaluronate. Un produs bine formulat va conține, de obicei, atât sodium hyaluronate (se absoarbe mai bine, având molecula mai mică), cât și acid hialuronic pur. Ideal este să te orientezi dupa produse cu mai multe molecule de AH, precum Multi-Molecular de la Niod.
Deși poartă denumirea de “acid”, utilizarea AH-ului nu întâmpină niciun fel de restricție de utilizare, deoarece nu irită pielea.
Pro tip: Aplică-l pe pielea umedă, în combinație cu tonerul sau crema hidratantă, pentru rezultate optime.
Seruri Cu Acid Hialuronic:
Niod – Multi-Molecular Hyaluronic Complex
The Ordinary – Hyaluronic Acid 2% + B5
Institut Esthederm – Intensive Hyaluronic Serum
Paula’s Choice – Hyaluronic Acid Booster
Glossier – Super Bounce Hyaluronic Acid + Vitamin B5 Serum
The Inkey List – Hyaluronic Acid Face Serum
Niacinamide
Niacinamidele sunt un derivat al vitaminei B3. Folosite pe termen lung, niacinamidele pot aduce numeroase beneficii pielii, precum refacerea barierei naturale a pielii, uniformizarea tenului (estomparea petelor hiperpigmentare, a cicatricilor post-acneice, a porilor dilatați), accelerearea regenerarii celulare fără a provoca iritație (vezi retinol), prin urmare merg de minune și pe tenul sensibil. În plus, niacinamidele sunt compatibile cu aproape toate substanțele active enumerate mai sus (grijă, totuși, cu vitamina C), fără risc de iritație sau descuamare.
Există numeroase produse pe piață care au în compoziție niacinamide, unul dintre cele mai populare combo-uri fiind niacinamide + zinc, dedicat tenului cu tendințe acneice, de regulă (este foarte util și pentru reglarea secreției de sebum).
Produsele cu niacinamide pot fi aplicate atât dimineața, cât și seara (dar nu uita, dimineața, de SPF).
Seruri cu Niacinamide:
Paula’s Choice – 10% Niacinamide Booster
The Ordinary – Niacinamide 10% + Zinc 1%
Olay – Regenerist Daily Regenerating Serum
Glossier – Super Pure Niacinamide + Zinc Serum
Retinol/Retinoid
Retinolul este un derivat al vitaminei A și cel mai sigur aliat anti-aging, deoarece acționează la nivel celular, accelerând procesul de regenerare celulară, cât și producția naturală de colagen. Asta se traduce printr-un ten ferm, uniform, cu riduri și linii fine reduse și un aspect general mai tânăr.
Retinolul, respectiv tretinoinul (despre care vom vorbi mai multe intr-un articol viitor), este supranumit the golden standard în industria cosmetică, deoarece este singura substanță cu rezultate dovedite în lupta anti-aging. Așa că da, ne trebuie. 😊
Problema cu retinolul este că poate fi greu de tolerat, mai ales de persoanele cu ten sensibil. Intoleranța la retinol se manifestă, de obicei, prin roșeață și iritație, descuamarea pielii, chiar și prurit. Din nou, însă, tehnologia cosmetică a venit în ajutorul nostru cu un derivat nou, numit retinoid, care este mai ușor de tolerat. The Ordinary are câteva variante de retinol și retinoid în ulei de squalane, care acționează mai blând și e ideal pentru începători.
In principiu, descuamarea apare la majoritatea dintre noi, atunci când introducem retinolul în rutină. Atât timp cât simptomele neplăcute nu persistă (descuamarea constantă a pielii poate ține și luni de zile) și nu se manifestă în mod îngrijorător, suntem în regulă. Retinolul trebuie introdus treptat în rutină, atât ca frecvență de aplicare, cât și ca nivel de concentrație, pentru a ne obișnui pielea și a evita iritația.
Pentru rezultate optime, cât și pentru a reduce considerabil riscul de iritație, aplică produsele cu retinol seara. Nu uita de lista de combinații nepotrivite de mai sus, retinolul e capricios și nu “se pupă” cu toate substanțele active.
Seruri cu Retinol/Retinoid:
The Ordinary – Retinol 0.2% in Squalane (există și variantele 0.5% și 1%, disponibile pe site-ul Deciem)
Paula’s Choice – Clinical 1% Retinol Treatment
The Inkey List – Retinol Face Serum
Drunk Elephant – A-Passioni Retinol Cream
The Ordinary – Granactive Retinoid 2% in Squalane (există și varianta 0.5%, disponibilă pe site-ul Deciem)
Un lucru important de reținut este faptul că promisiunile acestor substanțe active se îndeplinesc cu răbdare și utilizare constantă. De exemplu, efectele anti-aging ale retinolului se văd în ani de zile, echilibrarea secreției de sebum cu ajutorul acidului hialuronic, in luni, și așa mai departe.
Nu există niciun produs miraculos, care să ne rezolve problemele tenului peste noapte. Există, însă, rezultate satisfăcătoare, obținute prin aplicare constantă a unor produse bine formulate.
Pasul 5: Cremă Hidratantă
Crema de final îți asigură hidratarea necesară pe parcursul nopții, atunci când tenul are cea mai mare nevoie de ea, după cum spuneam la începutul articolului. În plus, dacă nu folosești seruri sau tratamente, poți opta pentru o cremă cu retinol, niacinamide, peptide sau oricare alte substanțe active cu acțiune precisă, așa încât să hidratezi și să tratezi/acționezi anti-aging, în același timp.
Ce să cauți într-o cremă hidratantă? Factori de hidratare, desigur. Am vorbit deja despre acidul hialuronic, care e binevenit în orice cremă hidratantă. Ceramidele sunt, de asemenea, aliați de nădejde în hidratare; acestea fac parte din familia lipidelor și sunt esențiale în formarea barierii protectoare a pielii. Alte ingrediente hidratante sunt acizii grași (omega-6, omega-3, omega-9) , fosfolipidele, glicerina, extractul de aloe și cel de mușetel, uleiul de argan, însă, pe lângă ingredientele cheie, e bine să ținem cont și de binderii sintetici buni, cum ar fi siliconul (dimethicone), care sigiliează hidratarea pe termen îndelungat și ajută în “umplerea” ridurilor și a liniilor fine, precum și de anumite vitamine, cum ar fi vitamina E (tocopherol) sau pro vitamina B5 (panthenol).
Ce e de preferat să evităm în cremele hidratante? Tot ce poate contracara efectul de hidratare, provoca irirtații sau bloca porii; de exemplu parfumul/aromele sintetice, uleiurile minerale și cele esențiale și alcoolul denaturat, dacă ești alergică la acest ingredient.
Pro tip: Dacă tenul tău suferă de uscăciune și/sau deshidratare, poți aplica un ulei ușor după crema hidratantă (caută uleiuri cu moleculă mică, precum uleiul de sâmburi de struguri, jojoba sau chia), pentru a sigila toate “minunile” hidratante pe care le-ai aplicat deja. Dacă ai ten cu tendințe acneice, dar îți dorești un plus de hidratare, poți realiza acest pas cu ulei de măceșe.
Creme Hidratante:
Cerave – PM Facial Moisturizing Lotion
Hada Labo Tokyo – Absolute Smoothing & Moisturizing Cream
Paula s Choice – Omega+ Complex Moisturizer
La Roche Posay – Toleriane Sensitive Riche
COSRX – Hyaluronic Acid Intensive Cream
The Ordinary – Natural Moisturizing Factors + HA
Raspunde