17 octombrie 2019
SKINCARE ESSENTIALS: Cum sa-ti creezi rutina zilnica de ingrijire a tenului
# Articles
Girls, azi vreau sa o primiți cum se cuvine în comunitatea noastră online pe Andreea Bitar, beauty editor alinaceusan.net. Andreea ne va ține la curent cu toate noutățile din industria de Beauty iar astăzi ne povestește despre cum să-ți creezi rutina zilnică de îngrijire a tenului. Știm deja că rutina de înrgijire a tenului este atât de importantă și eu cred că e important să ne informăm adolescentele și să ne educăm femeile să aleagă produsele potrivite pentru tipul lor de ten dar și să știe cum să le folosească în mod corect, pentru rezultate optime: adica un ten impecabil, care nu are nevoie de fond de ten, da? Andreea, all yours.
Part 1: Rutina de Zi
De câțiva ani, se vorbește foarte mult despre skincare, rutină zilnică și, mai ales, despre protecție solară. Pe cât de mult content folositor există pe această temă, pe atât de multă confuzie, așa că propun, mai întâi, să găsim un răspuns la întrebarea: De ce am nevoie de o rutină?
Poate ai o piele de invidiat, cu toate că folosești numai demachiant și o cremă oarecare din supermarket. La ce bună, atunci, o rutină? Because skin is such a special thing!
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Măsoară aproximativ 2 metri pătrați, cântărește în jur de 3-4 kg, iar fiecare cm de piele cuprinde milioane de celule.
Mai mult, pielea este expusă la absolut tot ce ți se întâmplă, zi de zi: soare, praf, poluare, machiaj, parfum, stres, transpirație, oboseală, etc. Prin urmare, ea acționează ca o primă linie de apărare împotriva factorilor externi nocivi, protejându-ne de infecții, radiații și multe alte “minuni”. Păstrarea acestei bariere perfecte implică un proces de regenerare celulară extrem de complex, prin care pielea noastră trece în fiecare zi. O rutină de îngrijire, simplă și eficientă, nu doar ne ajută pielea în înlesnirea protecției împotriva factorilor de mediu, dar îi și menține sănătatea, în așa fel încât ea să își poată face “treaba” în continuare.
Pe lângă argumentul cel mai important – cel al sănătății – trebuie să ținem cont și de factorul estetic. Pielea este cel mai mare, dar și cel mai vizibil organ al corpului. Îngrijirea constantă a tenului va vorbi despre tine la fel cum sportul și alimentația corectă o fac.
Procesul de cell turnover, adică regenerare celulară încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă. Producția naturală de colagen (care menține suplețea și fermitatea pielii) scade, iar gravitația ajunge să își spună cuvântul.
Toate acestea fac parte din ciclul natural al vieții, iar o rutină bine formulată nu te va păstra forever young, dar va contribui, la fel cum o face sportul sau alimentația sănătoasa, la menținerea unui look sănătos, radiant și fresh.
Odată ce ai decis că ai nevoie de o rutină, e timpul să îți înțelegi tipul de ten, ca să îți poți crea un sistem de îngrijire corespunzător.
Deși, după o anumită vârstă, cam știm cum stăm, e bine să facem o mică recapitulare, pentru că, și aici, se nasc confuzii. Există un consens pe 4 tipuri de ten: normal, gras, uscat și mixt. De aici lucrurile se pot complica, pentru că fiecare ten are particularitățile lui, cum ar fi sensibilitatea, tendințele acneice, reacțiile alergice la anumite substanțe din produsele cosmetice, etc.
Din păcate, nu poți spune niciodată “îmi cunosc perfect de bine tenul”, pentru că pielea trece în mod constant prin schimbări și poate dezvolta sensibilități sau tendințe oricând pe parcursul timpului, în funcție de experiențele pe care le trăiești (sarcină, perioade îndelungate de stres intens, relocarea într-o țară cu un climat diferit de cel în care ai crescut și multe altele).
Și pentru că vorbim despre tipuri de ten, este important de reținut că un ten uscat nu înseamnă, automat, un ten deshidratat sau un ten sensibil. Tenul gras nu este,obligatoriu, un ten acneic.
Subliniez asta pentru că, de exemplu, excesul de sebum nu trebuie privit ca un Bau Bau al pielii, ci ca un aliat (își are rolul în protejarea pielii și în autoreglare). De aceea, dacă ai exces de sebum fără tendințe acneice, nu e nevoie să îl chinuiești cu produse anti acnee ca să scapi de luciu.
În egală măsură, un ten uscat nu e obligatoriu un ten sensibil, în timp ce un ten acneic poate suferi de deshidratare și de sensibilitate.Vom vorbi și despre asta, all in good time.
Să trecem la rutină! Dacă este prima ta rutină de îngrijire, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să începi cu pașii de bază și să adaugi elemente pe parcurs. Important e să te ții de acești pași esențiali.
Rutina de dimineață diferă de cea de seară printr-o curățare lejeră și prin aplicarea cremei cu protecție solară. Seara ne concentrăm pe o curățare eficientă, dar blândă, și pe componentele de tratament și/sau anti-aging din rutină.
Și acum, the shocker! Este recomandat să folosești crema cu protecție solară, minim SPF 30, pe parcursul intregului an, mai ales, dacă ai in rutină substanțe active, cum ar fi exfolianți chimici, retinol, tretinoin, vitamina C. Vom vorbi mai multe despre de ce-uri intr-un articol viitor.
Rutina de Dimineață
Pasul 1: Cleanser blând
După cum spuneam, dimineața, atât timp cât te-ai demachiat și spălat cu o seară înainte, nu ai nevoie de o curățare profundă, mai ales dacă ai ten uscat și/sau sensibil. În principiu, vrei doar să elimini impuritățile, excesul de sebum și transpirația de peste noapte, prinse din aer sau de pe pernă. Regula de aur la cleansere este: cu cât e mai mică lista de ingrediente, cu atât mai bine! Indiferent de tipul de ten, cleanserul trebuie să îti ofere o curățare eficientă, dar delicată, pentru a nu deregla bariera naturală a pielii. Este de preferat să eviți produsele care conțin parfum sau alcool denaturat.
Mai jos ai câteva recomandări de cleansere blânde, potrivite pentru toate tipurile de ten.
Cleansere blande
Ivatherm Ivahidra+ Emollient Cleansing Gel
Balea Gentle Cleansing Gel (în magazinele DM)
La Roche Posay Toleriane Face Wash
Bioderma SensiBio Gel Moussant
COSRX Low PH Good Morning Cleanser
Pasul 2: Toner (opțional)
Tonerul a fost considerat mult timp un pas în plus in curățarea feței, de aceea obișnuim să îl asociem cu o substanță astringentă care ne face fața să “scârțâie” și o lasă mată, cu porii micșorați. De tipul acesta de tonere e recomandat să ne ferim, pentru că iluzia tenului mat, cu pori asa-numiți “închiși”, nu ne ajută deloc la bunăstarea de lungă durată a pielii. Dacă alegi să incluzi un toner în rutină, este indicat să te orientezi spre unul hidratant.
Tonerul hidratant nu este considerat o necesitate, însă există cazuri în care poate fi un game changer, printre care se numără situațiile de mai jos:
- pentru tenul uscat care are nevoie de extra hidratare, pe lângă crema zilnică
- pentru tenul deshidratat (impotriva senzației de “strângere” a feței)
- pentru tenul agresat de produse anti-acneice (se manifestă cel mai des prin roșeață, iritație, deshidratare, descuamare)
- pentru tenul gras care are nevoie de hidratare lejeră, mai ales pe timpul verii
Pro Tip: Tonerul hidratant se aplică pe pielea umedă.
Tonere hidratante
Hada Labo Gokujyun Premium Hyaluronic Acid Toner
Paula’s Choice Resist Advanced Replenishing Toner
Paula’s Choice Skin Recovery Enriched Calming Toner
Pasul 3: Exfoliant (dimineața sau seara)
Vorbeam mai devreme despre încetinirea procesului de cell turnover, iar aici își joacă rolul exfolianții chimici, care pătrund în profunzime și “ajută” pielea prin îndepărtarea celulelor moarte, a excesului de sebum și a impurităților. Există 2 categorii mai des întâlnite (și cu eficacitate dovedită) de acizi exfolianți: AHA (alpha hidroxy acid) și BHA (beta hidroxy acids).
Cei mai cunoscuți acizi din categoria AHA sunt acidul lactic, mandelic, azelaic, glicolic. Exfolierea cu AHA este mai blândă, deci mai potrivită tenurilor uscate și/sau sensibile.
BHA e unul singur, acidul salicilic, care oferă o exfoliere în profunzime, potrivită persoanelor cu ten mixt, gras și/sau cu tendințe acneice.
Vom vorbi pe îndelete despre acești acizi într-un articol viitor. Până atunci, de ce este important să folosești un exfoliant chimic pe termen lung? Pe lângă luminozitate, exfolianții chimici îmbunătățesc aspectul porilor dilatați, pot diminua petele pigmentare (cauzate de soare, de bătrânețe), melasma, liniile fine, iar BHA-ul este un aliat de nădejde împotriva acneei.
Exfolianții chimici se introduc treptat în rutină, așa că ai grijă, la început, să îi folosești o dată la câteva zile, după care poți crește frecvența în funcție de gradul de toleranță al pielii tale.
Loțiuni Exfoliante AHA
Paula’s Choice Resist Weekly Resurfacing Treatment 10% AHAResist Weekly Resurfacing Treatment 10% AHA
Paulas’s Choice Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA
The Ordinary Lactic Acid 10% + HA
The Ordinary Glicolic Acid 7% Toning Solution
The Inkey List Glicolic Acid Tone
Loțiuni Exfoliante BHA
The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution
COSRX BHA Blackhead Power Liquid
Paula’s Choice Calm 1% BHA Lotion Exfoliant
Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant
Pasul 3: Cremă/Loțiune Hidratantă
Hidratarea este necesară pentru toate tipurile de ten. Dacă ai ten gras și/sau acneic și îl privezi de hidratare, pielea ta se va răzvrăti și mai mult. Bineînțeles, trebuie să îi oferi tenului ce are nevoie, așă că produsul de hidratare pentru un ten uscat va fi diferit de cel adresat tenului gras. Dacă ești mulțumită de hidratarea oferită de crema cu SPF, poți sări peste acest pas, însă ai mai jos cîteva recomandări pentru diferitele tipuri de ten. La fel ca în cazul cleanserului, este preferabil să eviți produsele care conțin parfum sau alcool denaturat.
Creme/Loțiuni Hidratante Pentru Ten Normal/Uscat
CeraVe Moisturising Cream
Paula’s Choice Resist Barrier Repair Moisturizer
Cetaphil Crema Hidratantă Față și Corp
The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA
Creme Lotiuni Hidratante Pentru Ten Gras/Mixt
Hada Labo Tokyo Skin Plumping Gel Cream
La Roche Posay Toleriane Ultra Crem
Paula’s Choice Calm Restoring Moisturizer Normal to Oily Skin
Pasul 4: Protecție solară
Nu există cea mai bună cremă cu protecție solară, așa cum nu există cea mai bună cremă anti-aging. Protecția solară este, în sine, cea mai bună soluție anti-aging aflată la dispoziția oricui. Așa că, înainte de a cumpăra o cremă cu protecție solară, asigură-te că îndeplinește următoarele condiții:
Este broad spectrum, adica protecție ridicată UVA și UVB. Majoritatea produselor de pe piața actuală sunt broad spectrum, dar este bine să te asiguri înainte de a pune mâna pe un produs hyped.
Este minim SPF 30. Niciun produs SPF nu asigură protecție 100% impotriva razelor solare, însă, cu cât mai mare indicatorul SPF, cu atât mai bună protecția și mai puțin frecventă nevoia de reaplicare.
Nu conține factori iritanți. Aici totul ține de cât de bine îți cunoști pielea. Dacă ai suferit în trecut de iritații sau orice fel de reacții adverse la produse care conțineau alcool denaturat, parfum, uleiuri esențiale sau alte ingrediente cu potențial iritant, evită-le cu orice preț în crema ta de zi cu zi.
Aplicarea cremei cu SPF este la fel de importantă ca alegerea ei. Pentru o protecție optimă ai nevoie de 1,25 ml de produs pentru întreaga față (echivalentul unei boabe de mazăre entru fiecare parte a feței). Prin urmare, nu opta pentru o cremă mai scumpă în defavoarea unei aplicări corecte.
Mai jos ai câteva recomandări de creme pentru toate tipurile de ten. Vei regasi Shaka Fluid atât la ten normal/uscat, cât și la ten gras/mixt, pentru ca este o loțiune potrivită tuturor tipurilor de ten. Aici intervin caracteristicile fiecărui ten: un ten sensibil poate nu tolerează Shaka la fel de bine ca un ten mixt, însă un ten mixt poate fi alergic la alcool. Acest exemplu e valabil pentru oricare din produsele recomandate pe parcursul articolului. Este important să lucrezi cu tenul tău, să îi înțelegi nevoile și să-i oferi ce-i priește.
SPF pentru Ten Normal/Uscat
La Roche Posay Shaka Fluid SPF 50
Bioderma Hydrabio Perfecteur SPF 30
SPF pentru Ten Gras/Mixt
La Roche Posay Effaclar Duo + SPF 30
La Roche Posay Shaka Fluid SPF 50
Bioderma Photoderm AKN Mat Fluid SPF 30
SPF pentru Ten Sensibil/Foarte Alb
Isis Pharma Ruboril Expert SPF 50
Actinica SPF 50 Lotion Actinica SPF 50 Lotion
Partea a doua din Skincare Essentials vine cu rutina de seara. Stay tuned!
Cristina, 22 octombrie 2019 at 7:05
Ador colectia de The Ordinary. O folosesc mereu cand am probleme cu pielea. Frumoasa postare. Pup!
Cristina, 22 octombrie 2019 at 7:08
Eu folosesc crema cu SPF mare dar tot ajung sa ma arda soarele. Cred ca am pielea sensibila. Am fost la plaja anul acesta cu o prietena roscata care are pielea foarte sensibila si nici macara ea nu s-a ars ca mine.
Mihaela, 23 octombrie 2019 at 18:12
Daca fondul de ten are SPF35 ar trebui sa fie suficient si nu mai e nevoie de crema de protectie, corect?