Frumusețe Sustenabilă: 3 Alegeri Pentru O Rutină de Makeup și Skincare Eco-Friendly

Frumusețe Sustenabilă: 3 Alegeri Pentru O Rutină de Makeup și Skincare Eco-Friendly

Când ne gândim la reciclare, primele lucruri care ne vin în minte sunt hârtia, sticlele și pungile din plastic, poate dozele din aluminiu și conservele. Un sondaj recent din UK arată că, în timp ce 90% din oameni reciclează în bucătărie, numai 52% reciclează și în baie. Puțini dintre noi se gândesc și la produsele de uz cosmetic, iar asta pentru că o bună parte din ele fie se reciclează greu, fie nu se pot recicla deloc.

În contextul în care, anual, se produc aproximativ 120 milioane de recipiente/ambalaje cu uz cosmetic, iar 40% din plasticul produs global se folosește în packaging (cutia pe care o desfacem și, apoi, o aruncăm la gunoi) este important să ne îndreptăm atenția înspre acest sector.

Asta nu înseamnă să renunți în a-ți mai cumpăra makeup, evident, ci să iei anumite acțiuni eco-friendly, pentru a reduce amprenta pe care o lași asupra mediului.

Îți propunem, în continuare, 3 lucruri pe care le poți implementa în rutina zilnică, pentru a dormi cu conștiința împăcată. 😊

1. Regândește-ți Stilul De Shopping

Spune-mi cum faci cumpărături ca să-ți spun ce fel de om ești – devine, încet, încet, un adevăr. Unii își fac din sustenabilitate un stil de viață, alții sunt grijulii, dar nu complet dedicați, alții nu sunt deloc interesați de aspect. Nu e nimeni în măsură să judece pe nimeni, dar suntem aici, împreună, să ne ajutăm. Așa că, ce poți face în materie de makeup shopping este, în primul rând, să te gândești mereu de două ori dacă ai nevoie musai de acel produs.

Less is More

Este bine de reținut că, în principiu, rujurile și produsele tip pudră au valabilitate 18 luni, iar mascara, 3 luni. Fiecare produs are un indicator de valabilitate, ca în imaginea de mai jos. Respectă-l.

Atât timp cât ești grijulie cu produsele de skincare, este important să fii la fel cu cele de makeup. Sigur, nu există persoană care să nu fi folosit, conștient sau nu, makeup cu termenul de valabilitate depășit, dar asta nu înseamnă că nu există potențial de iritație în viitor, doar pentru că am scăpat basma curată de atâtea ori. Prin urmare, less is more, și e mai bine să-ți păstrezi banii decât să acumulezi machiaj în surplus, pe care nu ai timp să îl folosești.

 

Orientează-te Spre Produse Cu Rezerve

Ce trebuie să știi este că, în materie de makeup, mai tot ce vine cu oglindă (pudre, farduri), pompiță/aplicator (fonduri de ten, primere) și magnet (farduri) nu poate fi reciclat. La listă se adaugă și pensulele. Cu informația asta în minte, poți alege să cumperi mai rar anumite produse și să te orientezi spre produse cu rezerve. La Sephora găsești diverse fonduri de ten cu rezervă, pe Notino ai rezerve la diverse parfumuri, etc. În ceea ce privește pensulele, sfatul cel mai înțelept este să optezi pentru pensule de calitate și să le cureți regulat, pentru a le păstra în condiție bună timp îndelungat și, astfel, să le înlocuiești mai rar.

 

Alege Varianta Biodegradabilă

Sunt lucruri pe care le considerăm indispensabile și, probabil, inofensive, care fac mult rău mediului înconjurător: șervețelele și dischetele demachiante, bețișoarele de urechi; practic tot ce implică o singură utilizare și este de consum zilnic/frecvent. Evident, vei avea nevoie în continuare de toate acestea, dar ce poți face este să optezi pentru produse biodegradabile, din bambus și bumbac organic, cum ar fi kit-urile “less waste” de la esennoua. De asemenea, poți înlocui dischetele demachiante cu prosoape faciale din microfibră, sau poți folosi mai rar șervețele demachiante. Orice schimbare, cât de mică, este benefică.

2. Atunci Când Poți, Reciclează

Reciclarea din baie nu se oprește la sticlele de balsam și detergent. Dacă un recipient are bucla Mobius pe el, atunci poate fi reciclat.

Spre deosebire de ambalajele alimentare, care prind iz și trebuie evacuate repede din casă, ambalajele cosmetice pot aștepta. Asta înseamnă că le poți sorta și aduna până strângi o cantitate însemnată, ca apoi să fac un drum până la primul punct de colectare selectivă și să scapi de ele în mod responsabil.

Când reciclezi recipiente de uz cosmetic, este important să le golești complet de conținut și preferabil să le scoți etichetele. Ambele acțiuni facilitează procesul de reciclare.

 

3. Caută Programe De Reciclare Cosmetică

Din păcate, programele de reciclare cosmetică la noi sunt extrem de puține. Dar asta nu înseamnă că lucrurile vor rămâne așa. Pentru început, Kiehl’s are un program numit Reciclează Și Vei Fi Răsplătit, prin care poți primi produse cadou pentru recipientele goale returnate.

Acum 2 ani, L’oreal a demarat o campanie de reciclare cosmetică împreună cu Auchan, care s-a desfășurat pe plan național, pe o durată de 10 luni. De altfel, L’oreal România se implică în mod conștiincios în diverse programe de sustenabilitate, deci se pot aștepta initiative similare în viitor.

MAC are o inițiativă deja celebră numită Back to MAC, unde, la 6 recipiente de ruj aduse pentru reciclare, clienții primesc un ruj nou la schimb. Din păcate, programul este disponibil doar în anumite țări din Europa, iar Romania încă nu se numără printre ele. Dar dacă ai drum in UK, Austria, Elveția sau Franța, ia-ți rujurile expirate de la MAC și poți face o faptă bună în schimbul unui cadou.

Pe lângă programe și campanii, poți alege să cumperi de la branduri cosmetice sustenabile. În ultimii ani, industria cosmetică românească s-a revigorat datorită start-up-urilor, în spatele cărora se află tineri responsabili și atenți la lista de ingrediente și la impactul asupra naturii. Iehana, Trio Verde, Sabio și NN (Natural Nutrition) sunt doar câteva exemple. Alegerile noastre sunt cele care dictează trendul în industrie, nu invers. Cât timp avem în vedere acest lucru, putem face o schimbare.

0

Alatura-te conversatiei

Raspunde

*Fill in your details below or click an icon to log in

ABONARE

MY PLAYLIST

ON REPEAT RIGHT NOW