COVID-19. Ce Trebuie sa Stii

COVID-19. Ce Trebuie sa Stii

Un blestem și o binecuvântare, accesul neîgrădit la internet ne ajută să fim conectați la tot ce se întamplă în lume, în orice moment. Uneori, ceea ce pare să fie un avantaj al generației noastre se poate transforma peste noapte într-o povară. Ultimele săptămâni au fost înțesate cu știri apocaliptice despre costume de protecție, carantine, zone roșii și chiar mai rău, potențiale apocalipse. Știrile false și zvonurile se răspândesc cu rapiditate prin intermediul rețelelor de socializare și al serviciilor de mesagerie, depășind capacitatea autorităților medicale de a oferi informații la timp. Epoca digitală acționează ca un turbocompresor asupra teoriilor conspiraționiste despre boli.

Un prim sfat în fața avalanșei de date este să fim extrem de selectivi cu sursele de unde ne alimentăm cu informație. Iar pretenția acestui articol este pur informativă, în speranța că își va ajuta cititorii cu un punct de vedere obiectiv, în ajutorul păstrării unei stări de acalmie.

Image result for coronavirus romaina

COVID-19

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții la om și o varietate de animale. Ele sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se pot transmite între animale și oameni. Noul coronavirus COVID-19 reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om și, prin urmare, reprezintă motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică, mai ales, având în vedere că există puține cunoștințe despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere între oameni și despre severitatea și tratarea infecțiilor rezultate.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunță ca pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țara noastra, susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome: febră (minimum 38 grade Celsius), Tuse, Dificultate la respirație – în cazurile mai severe.

Coronavirus Wiki
Nu se știe, de fapt, care e perioada de incubație a virusului. Se vehiculează această perioadă de 14 zile. Primele simptome pot să apară însă între două și 20 de zile de la infectare. O medie ar fi undeva la 12,5 zile, dar nu e o regulă.

Parcursul bolii ar fi următorul: de la pacientul zero se ajunge la apogeul epidemiei într-o anumită regiune în două-trei luni, apoi în alte două-trei luni vedem declinul virusului. Deci nici vorbă să încheiem circul în mai, când vine căldura. Există indicații că s-ar putea transmite mai greu când e foarte cald afară, dar nu e nimic confirmat.

Nu e foarte clar cum se transmite virusul. Cea mai frecventă metodă identificată până acum pare a fi particule de salivă de la cei care tușesc sau strănută, dar sunt oameni de știință care avertizează că cel mai probabil are și o componentă mai slabă de transmitere prin aer.

 

Riscuri

Există, în primul rând, un risc de infectare. Virusul nu este fatal, dar asta nu anulează teama unei posibile infectări care este echivalentă cu intrarea în carantină și cu o serie de analize care vor certifica prezența virusului.

Mai există apoi, riscurile care ar putea fi impuse de această pandemie. Se vehiculează de mai mult timp ideea izbucnirii unei noi crize financiare. Panica instalată la nivel mondial ne vorbește despre o recesiunea severă ca urmare a răspândirii COVID-19.

Nu în ultimul rând, riscurile locale, date de felul în care România reacționează la pandemie. Cetăţenii români sau străini care au ajuns ieri la graniţa de vest din zone cu focare de infecţie cu COVID-19 au fost escortaţi de poliţişti şi jandarmi spre judeţele de domiciliu pentru a fi introduşi în centrele de carantină. Numărul total al cazurilor înregistrate în exact două săptămâni a ajuns la 30, ceea ce înseamnă că România a intrat în cel de al doilea scenariu gândit de autorități.
Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”( ministrul Sănătății, Victor Costache).

Prevenție

Recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a reduce expunerea și transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor și a căilor respiratorii și practicile alimentare sigure:

1.Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemană apă sau săpun, folosiți o soluție pe bază de alcool. Este recomandat să vă spălați pe mâini:

  • După ce ați tușit sau strănutat
  • Când îngrijiți o persoană bolnavă
  • Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
  • Înainte de masă
  • Înainte și după folosirea toaletei
  • După ce ați atins sau mângâiat un animal
  • După ce ați dus gunoiul

2. Acoperiți-vă gura și nasul cu un servețel de unică folosință când tușiți și strănutați. Aruncați servețelul după fiecare utilizare și spalați-vă pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână un servețel, tușiți sau strănutați în pliul cotului.

3. Evitați pe cat posibil contactul strâns cu persoanele care au febră și tușesc. Mergeti la medic dacă aveti febra, tușiți și aveti dificultăți de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animală sunt recomandate și urmatoarele măsuri de prevenție:

  • Gătiti bine carnea și ouăle, înainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negătite, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
  • Spalați-vă bine pe mâini cu apă și săpun după ce ați atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceți mâna la ochi, nas sau gură dupa ce ați intrat în contact cu un animal.

 

În final, recomandarea cea mai de preț rămâne cea de informare din surse sigure și mai departe, propagarea acelor surse către apropiații nostri. Mai departe decât atât, expunerea unui comportament pe care vi l-ați dori și de la ceilalți și asta pentru că în situații de panică și incertitudine, exemplul personal va fi mai valoros decât oricând. Prin puterea exemplului și o informare corectă vom putea depăși în siguranță perioada pe care o traversăm.

2+

Alatura-te conversatiei

Raspunde

*Fill in your details below or click an icon to log in

ABONARE

MY PLAYLIST

ON REPEAT RIGHT NOW