IN "Beauty"
24 ianuarie 2020
5 Obiceiuri De Lăsat În Urmă În 2020
# Articles # Beauty # Skin care
2020 este anul în care pielea ta va arăta mai bine ca niciodată, pentru că ai la dispoziție multe produse bune la alegere, multă informație utilă și un plan de rezoluții bine pus la punct. 😊
Știi de ce ai nevoie ca să-ți fie bine, dar nu uita de lucrurile pe care le faci sau, din contră, le omiți, care îți pun în pericol rutina de skincare. Am făcut o listă de 5 bad skin habits de care trebuie să uităm pentru totdeauna, începând cu 2020.
SPF, SPF, SPF
E înnorat bine afară, n-are sens să pun SPF pe față – sună cunoscut? Chiar și atunci când nu se vede pe cer, soarele ne poate face rău. Radiațiile de tip UV ale soarelui se împart în 3 categorii: UVA, UVB și UVC. Pe noi ne afectează razele UVA și UVB. În timp ce razele UVB, care sunt responsabile pentru arsurile de piele, acționează cel mai puternic în intervalul 11:00 – 16:00, razele UVA sunt prezente pe durata întregii zile, și ne afectează indiferent de cât de înnorat e afară. Razele UVA sunt periculoase pentru că pătrund mai adânc în piele decât razele UVB și sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii.
Deși avem nevoie de soare pentru producția de vitamină D (care are potențial anticancerigen), expunerea trebuie controlată, mai ales dacă:
Ai pielea albă/foarte albă, cu pistrui și/sau alunițe multe
- Folosești anumiți activi în rutina de skincare, precum acizi exfolianți (BHA, AHA) sau urmezi un tratament anti-acnee, cum ar fi Roaccutane
- Ești alergică la soare
- Ai pete hiperpigmentare
Nu uita, când vine vorba de anti-aging, cel mai bun ”tratament” este protecția solară. Așadar, nu uita să aplici o cremă cu minim SPF 30 în fiecare zi, indiferent de anotimp.
Produse scumpe, aplicate cu zgârcenie
Aici vorbim de 2 situații:
Cumperi o cremă cu SPF scumpă și pui câte un strop pe față.
Cumperi un ser scump și îl aplici rar.
Crema cu protecție solară trebuie aplicată cu generozitate, adică aproximativ 1.25 ml pentru față (mărimea unei migdale) și aproximativ 30 ml pentru corp. Nu rezolvăm nimic cu o cremă scumpă, dacă aplicăm câte un vârf de unghie pe fiecare parte a feței. Este adevărat că ne dorim anumite lucruri de la crema de zi: să fie hidratantă sau matifiantă, să aibă și alte ingrediente benefice pielii pe lângă protecție, să aibă o textură faină, să nu lase peliculă albă.
Nu uita, însă, că scopul principal al SPF-ului este să ne protejeze de radiațiile nocive, iar dacă nu este aplicată în cantitatea necesară, crema nu își va îndeplini scopul, indiferent de preț.
Pentru a doua situație, să presupunem că ai economisit sau ai primit cadou un ser mișto și scump. Ce facem cu el? Dacă îl aplici rar, doar ca să te țină mai mult, îți furi singură căciula. Rolul produselor care conțini substanțe active este să adreseze o problemă de piele: hiperpigmentare, acnee, riduri, etc. Ele trebuie folosite în mod consistent pentru a se vedea rezultatele. Aici nu vorbim de cantitatea aplicată pe față – serurile au, de regulă, o formulă concentrată, deci nu e nevoie de o cantitate mare per utilizare. Ce trebuie este să îl aplici cu regularitate, altfel riști să nu vezi nicio îmbunătățire a pielii, chiar dacă produsul este foarte bun.
Înlăturarea machiajului numai cu șervețele demachiante
Pentru asta există o singură scuză: ești prea obosită să te demachiezi ca lumea. Se întâmplă. Suntem oameni. În rest, demachierea se face cu o loțiune micelară, ulei/balsam demachiant, loțiune demachiantă, adică produse formulate în așa fel încât să elimine eficient și fără efort (adică fără să te freci intens la ochi, în principiu) machiajul.
1000 și una de creme, deodată
Skincare-ul e pe val. Îți apar în feed tot felul de poze cu spread-uri de produse de beauty, atent organizate, cu promisiuni anti-aging pe măsură. Le vrei pe toate (și noi). Nici nu e greu, mai ales că avem la dispoziție o varietate de produse bune, pentru orice buzunar. Dacă ai chef de o mică aroganță, îți poți cumpăra câteva produse The Ordinary fără să-ți dai peste cap bugetul.
Aici se strecoară problema: te trezești, într-o zi, cu dulăpiorul din baie ticsit de produse pe care le folosești când și cum, sau poate ai o rutină formată din 15 pași, dar oricum nu înțelegi nimic din ea. Regula numărul 1: când vrei să introduci ceva nou în rutină, ai grijă să fie un singur produs, ca să îți dai seama dacă îți priește sau nu.
Regula numărul 2: e recomandat să ai răbdare cu un produs nou. Atât timp cât nu ai parte de o reacție negativă (iritație, roșeață și inflamație, senzație de uscăciune a pielii, senzație de usturime sau mâncărime) din partea produsului, folosește-l în mod regulat câteva săptămâni, apoi evaluează rezultatele. O metodă bună de a vedea dacă pielea ta s-a îmbunătățit în vreun fel este să îți faci poze pe perioada testării produsului, sau o poză în prima zi de folosire și în ultima, pentru comparație. Cheia este să ai o rutină simplă, ușor de susținut, și să introduci produse noi cu grijă și pe rând.
Clasicul în viață: masacrul coșurilor
E mare, e urât, nu-l mai suporți pe față. Chiar și așa, lasă-l în pace. Ce poți face este să accelerezi procesul de vindecare, folosind un spot treatment cu acid salicilic sau benzoyl peroxide (care îl va usca) și, între timp, să îl maschezi cu puțin concealer. Coșurile sparte forțat lasă cicatrici și pete. E mult mai greu să scapi de cicatrici și pete decât să tratezi un coș, cu răbdare, sau să-l lași să treacă de la sine. Repetă regula asta până ajungi să o aplici cu regularitate și bucură-te de: coșuri mai rare, o piele mai netedă, mai puține cicatrici și pete pigmentare.
Take care, girls!
Ingrid, 6 august 2021 at 9:18
Intr-adevar, protectia solara este cel mai important pas din rutina de ingrijire si nu trebuie sa uitam de reaplicarea SPF-ului pe urata zilei cu ajutorul unei pudre cu factor e protectie.